Fordİnceleme

TEST SÜRÜŞÜ – Ford Ranger Raptor

Türkiye’deki pick-up modelleri arasında, fabrika çıkışlı olarak en iddialı model artık Ford Ranger Raptor.

Amerika’da satış rekorları kıran Ford F-150 efsanesinin en yırtıcı modeline verilen Raptor ismi, Avrupa pazarı için geliştirilen Ranger’da da artık kullanılıyor. Ranger Raptor karoserindeki tasarım öğeleri, zeminden yüksekliği, süspansiyon sistemi ve Raptor’a özel sürüş modlarıyla ayrılıyor.

Standart Ranger’dan farklı olarak daha geniş çamurlukları olan Ranger Raptor’un ön tamponu da geniş ve daha sportif tasarıma sahip. Ranger Raptor’un panjuru da daha geniş tasarıma sahip. Ranger Raptor’un yanına geçtiğimizde devasa yan basamakları görüyoruz. Üzerinde iki ayakla bile durmanın kolay olduğu yan basamakların üstündeki deliklerle de üzerinde su birikmesi önlenmiş. Ayrıca bu geniş yapısı sayesinde arazi koşullarında otomobilin yandan oluşabilecek temaslara karşı korunması da sağlanıyor. Geniş çamurluk yuvaları da devasa lastiklerle doldurulmuş. Raptor’a özel olarak üretilen, güçlendirilmiş yanaklara sahip AT tipi BF Goodrich marka lastikler 285/70 R17 ölçülerinde.

Jantların arkasından da Raptor’a özel olarak üretilen piston çapları yüzde 20 genişletilen kaliperlere sahip 332 mm’lik hava kanallı diskler bulunuyor. Otomobilin arka çamurlukları da standart Ranger’dan daha geniş tasarlanmış. Makyajla gelen kolay açılıp/kapatılabilen bagaj kapağı da Ranger Raptor’da da kullanılıyor.

Ranger Raptor’un en önemli farkı ise süspansiyon sistemi. Konusunun uzmanı olan Fox Racing ile çalışan Ford, Ranger Raptor için özel bir süspansiyon sistemi geliştirmiş. Ön ve arkada 2,5 inçlik, dahili bypass sistemine sahip amortisörler kullanılmış. Bu amortisörler standart olanlara göre yüzde 30 daha fazla hareket edebiliyor. Bu sayede daha zorlu yol koşullarında ilerlemek mümkün olurken özellikle zıplamalara yol açabilecek bir parkurda daha yetenekli olması sağlanmış. Standart Ranger’da arkalarda makas tipi yaylar bulunurken, Fox Racing’in sisteminde arkalarda gazlı amortisör ve helezon yayları bulunuyor. Torsiyon sistemde Watt tipi süspansiyon bağlantıları kullanılarak daha dayanıklı ve yetenekli bir süspansiyon elde edilmiş. Otomobilin ön tarafındaki bağlantılarda alüminyum malzemeler kullanılarak daha hafif bir yapı elde edilmiş. Yeni süspansiyon sistemiyle standart Ranger’da 229 mm olan zeminden yükseklik 283 mm’ye yükselmiş. Test aracımızda çeki demiri altyapısı olması sebebiyle ise uzaklaşma açısı standart Ranger’a göre 4 derece daha kısıtlı kalmış.

Arazi koşulları söz konusu olduğunda çekiş sisteminden de bahsetmek gerekli. Normal şartlarda arkadan itiş ile ilerleyen Ranger Raptor bu sayede daha düşük tüketim ve daha iyi bir manevra kabiliyetine sahip oluyor. Zorlu yol koşullarında ise 4H ve 4L çekiş modları seçilebiliyor. Ayrıca “Arazi Yönetim Sistemi” adı altında; Normal, Spor, Çim, Çamur, Çakıl/Kar, Kum/Kaya sürüş modları haricinde Raptor’a özel olarak geliştirilen Baja modu sunuluyor. Baja moduyla çekiş sistemi daha az müdahaleci olurken, gaz tepkileri ve vites geçişleri daha keskinleşiyor ve motor devrinin yüksek seviyede kalması sağlanıyor.

Sonuç olarak bu süspansiyon sisteminin hedeflediği başarıya ulaştığının söyleyebiliriz. Asfalt üzerinde şimdiye kadar kullandığımız arazi tipi lastikler ve yüksekliğe sahip bütün pick-up’lara göre daha konforlu ve çevik olduğunu söyleyebiliriz. Bu tip lastiklerin kabin içerisinde rahatsız edici seviyede uğultu ve sarsıntı yaşatmaması önemli bir başarı. Bununla birlikte aracın yönlendirilmesi de hem konfor hem de sürüş dinamizmi konusunda oldukça başarılı.

Otomobilin genel olarak oldukça büyük bir heyecan patlaması yaşattığını söyleyebiliriz. Ancak bu heyecan fırtınası 2.0 litrelik turbo dizel motorla sakinliğe bürünüyor. En azından Raptor’a özel bir güç artışıyla sunulmasını beklediğimiz dizel motor, standart Ranger’da olduğun gibi 213 HP gücünde. 10 ileri vitesli otomatik şanzımanla birlikte sunuluyor. Akıcı ama heyecandan uzak bir hızlanma, makul yakıt tüketimi dengesiyle, parlamayan ama tatminkar bir tablo sunuyor. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanma 10,5 saniye, maksimum hız 170 km/s olarak açıklanıyor. Ortalama yakıt tüketimi verisi olarak da 8,9 lt/100 km olarak açıklanıyor. Bizim test sürüş süremizce 9,6 lt/100 km’lik ortalama yakıt tüketimi elde ettik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir