TEST SÜRÜŞÜ – HYUNDAI KONA
Hyundai’ın en sert bakışlı otomobil tasarımına sahip modeli Kona. Bunda Hyundai için sıra dışı olan far tasarımın etkisi var. Otomobilin sinyal ve gündüz farları motor kaputu hizasındaki yatay LED aydınlatma ile sağlanıyor. Bunların arsında ise bir hava girişi tasarımı uygulanarak “sert bakış” pekiştirilmiş. Bu aydınlatmadan bağımsız, hemen altında iri bir aydınlatma grubu daha var. Bunlar da halojen ana far grubu. Tamponun en alt kısmında ise sis farları görünüyor. Aydınlatma grubunun geniş bir alana yayılması ve hava girişleriyle Kona, sert bir görünüm kazanmış.
Otomobilin karoserinde de plastik kaplamalarla sportiflik arttırılırken boyanın da çizilmesini önleyecek korumalar sunuluyor. Bu kaplamalarla da otomobilin crossover imajı güçlendirilmiş. 18 inçlik jantlar ile geniş çamurluk yuvaları doldurularak sportiflik arttırılmış.
Otomobilin içerisine geçtiğimizde de sportiflik etkisinin devam ettiğini görüyoruz. Üç kollu deri kaplı direksiyon simidi ve kırmızı dikişlerle sportiflik etkisi arttırılmış. Konsolda da havalandırma ızgaraları etrafında kırmızı çerçevelerle hareket kazandırılmış. Malzeme ve işçilik kalitesinin de sınıf standartlarını karşıladığını görüyoruz.
Ön ve arka koltuklarda yeterli yaşam alanı sunuluyor. 361 litrelik bagaj hacminin de B Segmenti Hatchback standartlarına göre başarılı olarak değerlendirebiliriz. Otomobilin standart donanım listesinden itibaren başarılı bir güvenlik donanım listesi olduğunu görüyoruz. Yokuş kalkış destek sistemi, yokuş iniş destek sistemi, ön, yan ve perde hava yastıkları standart olarak sunuluyor. Smart donanımıyla birlikte 7 inçlik dokunmatik multimedya ekranı, Apple CarPlay ve Android Auto desteği sunuluyor. Geri görüş kamerası ve arka park sensörü da bu donanımdan itibaren standart. Smart donanımıyla, elektrikli açılır cam tavan, renkli camlar, tavan rayları, 18 inçlik jantların da gelmesi bu donanımı çekiciliğini arttırıyor.
B Segmenti Crossover sınıfında Kona ile yer alan Hyundai, farklı motor alternatifleri de sunuyor. Fiyat listesine baktığımızda, 1.0 T-GDI turbo benzinli motor ve 6 ileri manuel şanzıman seçeneği 173.550 TL’den satılıyor. Bir diğer turbo benzinli motor seçeneği 1.6 T-GDI 7 ileri vitesli çift kavramalı otomatik şanzımanla 229.850 TL’den satılıyor. Test aracımızda da olan 1.6 CRDi turbo dizel motor da 7 vitesli çift kavramalı otomatik şanzımanla 202.100 TL sunuluyor.
Dizel motorun ortalama fabrika verilerine göre ortalama tüketimi 4,5 lt/100 km olarak açıklanıyor. Bizim test rotamızda da 5,0 lt/100 km’lik ortalama tüketim verisi ortaya çıktı. Bu verilere göre Kona 1.6 CRDi 7 DCT’nin ekonomik olduğunu söyleyebiliriz. 7 ileri vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman akıcı ve sarsıntısız vites geçişleriyle konfor ve yakıt ekonomisini destekliyor. Hızlanma performansı ise Kona 1.6 CRDi’nin iddialı olduğu bir konu değil. Ancak fabrika verilerine göre 9,8 saniyelik 0-100 km/s’lik hızlanma verisi de başarılı bir veri. Sürüşümüz sırasında da Kona’nın ayak sürümeden sürücünün isteklerine cevap verdiğini gördük.
Otomobilin direksiyon sistemi yumuşak ayarlara sahip. Bu sayede şehir içinde manevralarda sürücüyü yormuyor. Süspansiyon sistemi de genel olarak yumuşak ayarlara sahip. Bozuk zeminlerde ise konfordan ödün verildiği görülüyor.