Honda’nın yeni mobilite teknolojileri
Honda, yapay zeka destekli yeni mobilite teknolojilerini ve makinelerini tanıttı. Honda’nın geliştirdiği ve tanıttığı bu yeni teknolojiler için insanların, makinelerin ve toplumun iş birliğini destekleyen ve orijinal bir yapay zeka olan Honda CI (iş birlikçi Zeka) kullanıldı.
Bu kapsamda Honda’nın haritasız iş birlikçi sürüş teknolojisi ile kullanıcı amacı anlayışı ve iletişim teknolojisi öne çıktı. Teknolojilerin test sürecinde ise mobilite aracı CiKoMa ve mikro mobilite robotu WaPOCHI kullanılacak. Testlerin ise, Kasım ayı içerisinde Japonya’nın Ibaraki eyaleti Joso şehrinde başlaması planlanıyor. Honda, CI destekli mikro mobilite teknolojilerini yaklaşık 2030 yılına kadar pratik uygulamalarla hayata geçirme amacıyla araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam edecek.
Mühendislik ve Ar-Ge çalışmalarını sürdüren Honda R&D, yapay zeka destekli yeni mobilite teknolojilerini ve makinelerini tanıttı. Honda’nın geliştirdiği bu yeni teknolojiler kapsamında insanların, makinelerin ve toplumun iş birliğini destekleyen orijinal AI (yapay zeka) olan Honda CI (İş birlikçi Zeka) kullandı. Testlerin, Kasım ayı içerisinde Japonya’nın Ibaraki eyaleti, Joso şehrinde başlaması planlanıyor. Joso’daki testler, Kasım ayında Mitsukaido Asunaro no Sato Kamp ve Konaklama Parkı’nda ve 2023’ün ilkbahar aylarında Tarım-Bilim Vadisi’nde gerçekleştirilecek.
Honda, insanların ve nesnelerin hareketliliğinin her yerde çarpışma olmadan ve stres yaşanmadan gerçekleşmesi amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bu amacı doğrultusunda da iki temel teknoloji üzerine odaklanıyor. Bunlar; mikro mobilite makinesinin yüksek hassasiyetli haritalara güvenmeden çevresini tanırken kendi kendini sürmesini sağlayan haritasız iş birlikçi sürüş teknolojisi ve mikro mobilite makinesinin diyaloglar ve jestlerle insan benzeri iletişim gerçekleştirmesini sağlayan kullanıcı amacını anlama ve iletişim teknolojisi olarak geliştirildi. Bu temel teknolojilerin kullanıldığı CiKoMa binilebilir mikro mobilite aracının ve WaPOCHI mikro mobilite robotunun teknoloji testleri Japonya’da başlıyor.