Renault Rafale E-Tech full hybrid 200 HP
Renault D segmentine yer alan yeni spor SUV modeli ile Rafale ile Türkiye’de de buluştuk. Renault’nun CMF-CD platformu üstünden yükselen orta sınıf SUV’u kullanmak için İspanya’ya gittik. Coupe-SUV görünümdeki yeni otomobilde tasarım öğeleri ve model ismi için Renault’nun tarihine gidilmiş. Yeni model için isim arayışında marka için çok önemli bir tarihe gidilmiş. Renault’nun 1933’te otomobiller haricinde, tren ve uçak da ürettiği yıllarda bir başka üretici Caundron’u devralmıştı. Bununla birlikte Caudron-Renault birlikteliğinde üretilen uçaklara rüzgar isimleri verilmişti. 445 km/s hıza ulaşıp rekor kıran tek koltuklu yarış uçağı C460 1934’te Rafale ismine sahipti. Bu sportif isim günümüzde D segmenti SUV için uygun görülmüş.
Otomobilin detayları oldukça ilgi çekici. Ön panjur tasarımıyla bakış açınızı değiştirdikçe hareket ediyormuş gibi görünüyor. Pullu gibi görünen üç boyutlu yapı ilginç bir tasarım sunuyor. Siyah renkli Renault logosu ile de sportif bir yapı elde edilmiş. İnce tasarımlı LED far yapısı ve tampondaki dikey LED aydınlatmalar markanın ışık imzasının geldiği son noktayı gösteriyor. Stoplardaki LED aydınlatmalarda da modern ve sportif görünüm elde edilmiş.
Otomobilin içerisinde D segmentinden beklenen genişlik bizi karşıladı. Özellikle, perdesi olmayan, açılmayan ama ışık geçirgenliği ayarlanabilen panoramik cam tavan aydınlık ve ferah bir yaşam alanı sağlıyor. Ön koltuk sırtlıklarındaki Esprit Alpine logosunun arkadan aydınlatmalı yapısıyla da iç mekanın havası değiştirilmiş. Arka koltuklarda konforlu yaşam alanı bulunurken, orta kol dayamanın da içindeki eşya alanı ve bardaklık tasarımında ergonomi gözetilmiş. Benzer yapı ön koltukların arasındaki konsolda da bizi karşılıyor.
Direksiyonuna geçtiğimiz Rafale full hybrid sisteme sahip. 1,2 litrelik turbo benzinli motor, iki adet elektrikli motorla birlikte geliyor. Toplam sistem gücü 200 HP olarak açıklanan otomobilde içten yanmalı motor 130 HP güç üretiyor. Rafale’in ana elektrik motoru 50 kW, 70 HP güç üretirken 205 Nm tork üretiyor. İkinci elektrik motor HSG (High Voltage Starter Generatör) 25 kW güç ve 50 Nm tork üretiyor. Elektrik motoruna güç sağlayan 400V’luk batarya 2 kWh kapasiteye sahip. Toplam sistem gücü 200 HP olarak açıklanıyor. Şanzıman olarak debriyajsız dog box tipi ünite kullanılmış. İçten yanmalı motorda 4 ileri vites kullanılırken elektrik motoru için 2 ileri vitesli otomatik şanzıman yer verilmiş. Önden çekişli otomobil Renault’un arka aks yönlendirme sistemine verdiği 4Control sistemle geliyor.