Haber

CRUISE CONTROL YAKIT TASARRUFU SAĞLAR MI?

17’nci yüzyılda James Watt ve Matthew Boulton buharlı motorların gaz pozisyonları ve motor hızlarının farklı yüklere göre ayarlanmasını sağlamışlardı. Modern Cruise Control ise 1948’de Ralph Teetor tarafından icat edildi. Amacı otomobilin tüketiminin ve lastik sıcaklığının kontrol altında tutulmasıydı. Bu teknolojiyi kullanan ilk otomobil 1958 Impreial’dı.

Artık günümüzde neredeyse bütün otomobillerde Cruise Control bulunuyor. Hız sabitleme olarak adlandırlan Cruise Control ile sürücü istediği hızı, otomobilin de izin verdiği limitlerde manuel olarak seçiyor. Bazı otomobillerde 30 km/s’den bazılarında 40 km/s’den ya da farklı hızlarda Cruise Control sistemi çalışmaya başlayabiliyor. Hatta artık günümüzdeki otomobillerde yaygınlaşan Adaptif Cruise Control sistemi sayesinde ilk kalkış anından, otomobilin tekrar durma anına kadar hız sabitleme sistemi devrede olabiliyor.

Konfor ve sürüş güvenliği konusunda önemli fark yaratan bu hız sabitleme sistemi yakıt ekonomisi sağlıyor mu? Öncelikle bu sistemi nasıl bir yol koşulunda kullandığı çok önemli. Şehir içinde, eğim iniş ve çıkışın çok olduğu, trafiğin yoğun, giriş ve çıkışların sıklıkla yer aldığı bir yol koşulunda içten yanmalı motora sahip bir araçta Cruise Control sistemi her konuda dezavantaja dönüşebilir. Öncelikle Adaptif Cruise Control sistemine sahip olamayan araçlar için önlerine aniden çıkabilecek diğer taşıtlar tehlike yaratabilir. Bu sebeple Cruise Control için otoyol koşullarında sakin bir trafik akışında kullanmak doğru olacaktır. Bu sayede uzun süreli araç kullanımında oluşabilecek yorgunluk, hızı kontrol altında tutma çabasının vereceği konsantrasyon kaybı gibi durumlar Cruise Control ile engelleniyor.

Sorumuzun cevabı ise; “Cruise Control sistemi yakıt tasarrufu sağlar.”, olacak. Tam da bu sebepten dolayı. Sürücünün uzun üreli araç kullanması sırasında hızını kontrol altında tutma çabası, ayağının ağırlığıyla bile sürekli olarak hız değişimine yol açarak içten yanmalı motorun düzensiz bir devirlenme ile yakıt tüketiminin artmasına yol açıyor. Hız sabitleme sistemi ise aracın sabit bir hızda ilerlemesini sağlayarak tüketimi kontrol altında tutulmasını sağlıyor. Sitemin yakıt ekonomisi için düz yolda verimlilik sağladığını söylemeliyiz. Yokuş çıkışlarına denk gelen rotalarda Cruise Control’den kontrolü devralıp aracın hızını sürücünün ayarlaması verimliliği arttıracaktır. Elektrikli motorlu araçlarda ise durum daha farklı, yokuş çıkarken kaybedilen enerji inerken geri kazanıldığı Hız Sabitleme sistemine kontrolü bırakmak durumu değiştirmeyebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir